ARTICLE

Barbara Biegańska, Małgorzata Bossekota, Maciej Gawlik

Mechanizmy działania chemoprewencyjnego substancji naturalnych w nowotworach indukowanych środowiskowo
2018-10-25

Ze względu na intensywną działalność przemysłową człowieka, w środowisku naturalnym nieustannie zwiększa się ilość związków chemicznych o potencjalnie kancerogennym działaniu na ludzki organizm. Notowany na całym świecie wzrost zapadalności na choroby nowotworowe skłania nie tylko do poszukiwania coraz skuteczniejszych metod leczenia, ale także kieruje uwagę na możliwości profilaktyki przeciwnowotworowej. Szczególnie atrakcyjne wydaje się zapobieganie nowotworom poprzez zastosowanie substancji naturalnych zawartych w pożywieniu: owocach, warzywach, zielonej herbacie, przyprawach. Na przestrzeni lat, badania naukowe wykazywały, że pewne grupy substancji przyjmowanych z pokarmem, takie jak: flawonoidy, alkaloidy, karotenoidy, glukozynolany ingerują w metabolizm komórek nowotworowych, zmieniając go na etapach inicjacji lub promocji. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym i proapoptotycznym mogą znaleźć zastosowanie w chemoprewencji chorób nowotworowych. W pracy omówiono najważniejsze grupy tych związków wraz ze wskazywanym w piśmiennictwie mechanizmem ich działania.

Słowa kluczowe: chemoprewencja, nowotwory, flawonoidy, karotenoidy, glukozynolany.

Mechanisms of chemopreventive action of natural substances in cancers induced environmentally

Due to the intense human industrial activity, the amount of chemical compounds, with potentially carcinogenic effects on the human body is constantly increasing in the natural environment. The worldwide increase in the incidence of neoplastic diseases inclines not only to search for more and more effective methods of treatment, but also directs attention to the possibilities of anticancer prophylaxis. Cancer prevention is particularly attractive because of the use of natural substances contained in the diet: fruits, vegetables, green tea and spices. Over the years, research has shown that certain groups of substances taken with food, such as flavonoids, alkaloids, carotenoids, glucosinolates, interfere in the metabolism of cancer cells, changing it at the stages of initiation or promotion. Thanks to their antioxidant and pro-apoptotic properties, they can be used in the chemoprevention of neoplastic diseases. The work discusses the most important groups of these compounds together with the mechanisms of their action indicated in the literature.

Keywords: chemoprevention, cancers, flavonoids, carotenoids, glucosinolates.

© Farm Pol, 2018, 74(10): 587-593