ARTICLE

Anna Kurek Górecka, Radosław Balwierz, Dominik Marciniak, Zofia Dzierżewicz, Agata Jasińska-Balwierz, Beata Sarecka-Hujar, Dorota Kida, Klaudia Siemińska

Zastosowanie kwasu azelainowego i azeloglicyny we współczesnej dermatologii i kosmetologii
-1-11-30

Kwas azelainowy  ze względu na swoje wielokierunkowe działanie coraz częściej jest stosowany jako składnik kosmetyków i leków. Wykazuje on działanie: antyoksydacyjne, keratolityczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwłojotokowe oraz przeciw przebarwieniom. Obecnie jest wykorzystywany nie tylko w gabinetach dermatologicznych, ale również kosmetologicznych. W niniejszej pracy dokonano charakterystyki kwasu azelainowego i azeloglicyny, która dzięki swojej stabilności i kompatybilności z innymi składnikami jest dużo prostsza w zastosowaniu w wielu formulacjach kosmetycznych. Praca przedstawia działanie kwasu azelainowego i jego połączenia z glicyną oraz ich zastosowanie w terapii trądziku różowatego, pospolitego oraz przebarwieniach skórnych.

Słowa Kluczowe: kwas azelainowy, leczenie miejscowe, dermatozy

The use of azelaic acid and azeloglycine in contemporary dermatology and cosmetology · Because of its multidirectional effect, azelaic acid is increasingly used as an ingredient in cosmetics and medicines. It exhibits antioxidant, keratolytic, antibacterial, anti-inflammatory, antiseborrhoeic and anti-discoloration effects. Currently it is used not only in dermatological but also cosmetic surgery. In this work there have been characterized azelain acid and azeloglycine, which, thanks to its stability and compatibility with other ingredients, is much simpler to use in many cosmetic formulations. The work also presents the effects of azelaic acid and its combination with glycine and their application in the treatment of rosacea, common acne and skin discoloration.

Keywords: azelaic acid, topical treatment, dermatoses

© Farm Pol, 2017, 73 (12): 738–744

Zastosowanie kwasu azelainowego i azeloglicyny we współczesnej dermatologii i kosmetologii

90.22 kB | 15 marca 2018